Proje Açıklaması
13 Mayıs Dönüştüren Koçluk Hikayeleri
İş dünyası ile “Dönüştüren Koçluk Hikayeleri” İlk buluşmanın konukları, Aksigorta Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Uğur Gülen ile Borusan Holding İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Grup Başkanı Sayın Nursel Ölmez Ateş oldu.Her oturumda farklı sektörlerin şirket yöneticileri, organizasyonlarında hayata geçirdikleri ve etkili sonuçlara ulaştıkları başarılı koçluk uygulamalarının tüm ayrıntılarını katılımcılar ile buluşturduk.
Basında Neler dendi?
Uluslararası Koçluk Federasyonu ICF’in ülkemizdeki temsilcisi ICF Türkiye’nin başlattığı iş dünyası ile buluşma organizasyonu kapsamında Mayıs ayında, “Dönüştüren Koçluk Hikayeleri” webinarı yapıldı. Her ay farklı sektörden yöneticilerin, organizasyonlarında hayata geçirdikleri koçluk uygulamalarını ve bu uygulamalarla şirketlerinde yaşanan değişimleri katılımcılara aktardığı “Dönüştüren Koçluk Hikayeleri” buluşmaları; ICF Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tuna Aktuna’nın moderatörlüğünde gerçekleştiriliyor.
Düzenlenen webinarlarla, koçlukla yolu kesişen yöneticilerin, koçluk mesleğini yapanlara ilham vermesi; onlara yol açması ve aynı zamanda koçluk mesleği ile şirketleri bir araya getiren bir platform oluşturulmasını amaçladıklarını vurgulayan Tuna Aktuna’nın bu ayki konukları; Aksigorta Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Gülen ve Borusan Holding İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş oldu. Uğur Gülen ve Nursel Ölmez Ateş, koçluk kültürünü yerleştirdikleri organizasyonlarında iş akışlarına yansıyan sürdürülebilir faydaları ve koçluk kültürü ile birlikte şirketlerinde değişen; dönüşen tarafları katılımcılarla paylaştılar.
Uğur Gülen, oluşturdukları koçluk programları ile çalışan mutluluğu, çalışan bağlılığı ve bunlara bağlı olarak müşteri memnuniyeti performanslarında artış görüldüğünü belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
“İnsan odaklı bir şirket olan Aksigorta, önceki yıllarda direktif veren, hız belirleyen ve dostane bir yönetim stilinin ağırlıklı olduğu bir şirketti. Şimdi ise direktif veren yönetici stilinin azaldığını ve diğer yönetim stillerinin daha baskın olarak ortaya çıktığını gözlemliyoruz. Şu anda, nasıl daha doğru direktif veren yönetici stiline geçebileceğimiz üzerine çalışıyoruz çünkü zaman zaman ona da ihtiyaç var. Burada da farkındalığı geliştirmiş olmak önem kazanıyor. Çünkü iyi veya kötü yönetim stili diye bir şey yok. Doğru ortamda, doğru yönetim stilini belirleyebilmek ve o yönetim stilini kullanabilme becerisini geliştirmek önemli. Farkındalık çalışmalarımız ve farklı yönetim stillerini kapsayan koçluk eğitimleri bu noktada faydalı oldu. Gerekli durumlarda farklı yönetim stillerini uygulayabilmek için yönetici repertuarında tüm yönetim stillerinin olması gerekiyor. Bunlara ek olarak son 5 yıl içinde çalışan memnuniyeti yüzde 50’den yüzde 74 seviyesine geldi, ki bu yüksek bir seviyedir. Çünkü çalışan memnuniyeti şirketler için her zaman en zor kısımlardan biridir.”
Borusan Holding İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş ise, koçluk yolcuğu hikayesini şöyle anlattı: “Aldığım koçluk seanslarının ardından koçluk programlarına katılarak sertifikalı bir koç olmaya karar verdim. O tarihlerde çalıştığım grubun başlatmış olduğu grup içi koçluk programı vardı. Eğitimlerimi aldıktan sonra farklı grup şirketlerinden üst düzey yöneticilere koçluk vermeye başladım. Bu benim koçluk deneyimimi geliştiren bir süreç oldu. Akabinde pozitif psikoloji ve takım koçluğu eğitimlerimi tamamladıktan sonra, sadece bireylere değil takımlara da koçluk yapmaya devam ettim. Koçluğun aile ilişkilerinden sosyal yaşantıya, iş hayatından kişisel gelişime kadar değen sihirli bir değnek olduğuna inanıyorum.”
Etkinlikte ayrıca, özellikle salgın sürecinde oluşan uzaktan çalışma gerçeği ile birlikte hız kazanan dijitalleşme süreci sayesinde, iş hayatında iki önemli unsur olan insan psikolojisi ve teknoloji konularında pek çok yeni gelişmenin yaşanacağı ve önümüzdeki günlerde en ihtiyaç duyulan meslekler arasına Koçluk mesleğinin de girebileceğinin altı çizildi.