Eğitimi Yeniden İcat Etmek Mümkün Mü?
Daniel Golemen’nın “İyilik Gücü” kitabında okuduğum anlatımlar geleceğin nesilleri için üzerinde düşünmemiz ve çalışmamız gereken önemli noktalara değiniyor diye düşünüyorum. İşte o konuşmadan iletmek istediğim bazı bölümler;
Kalp ve Zihin Eğitimi konulu oturumda, Dalay Lama’nın, lise öğrencilerine ve internet üzerinden canlı olarak şehirdeki 33.000 kişilik genç topluluğa konuşması;
“Ben oldukça yaşlıyım, neredeyse seksenimdeyim. Hayatım büyük oranda tamamlandı. Ama sizinki daha yeni başlıyor. Mutlu bir yaşam sürüp sürmeyeceğiniz, insanlığın esenliğine bir katkıda bulunup bulunmayacağınız size bağlı.”
“Pek çok farklı türde insanla karşılaşma olanağına sahip oldum: liderler, dilenciler, saygın bilim adamları, tinsel uygulamacılar. Mutlu bir yaşamın zenginliğe, hatta iyi bir aileye bağlı olmadığı kanısındayım.”
“ Hergün mutlaka dünya haberlerini dinlerim. Haberler bu dünyada bir sürü sorun ve şiddet olduğunu söylüyor bana. Bunlar insanın ürettiği sorunlardır, bunlara neden olanlar genellikle akıllı insanlardır” Bu, eğitimin iç huzuru yada ahlaki ilkeler getirmediğini gösterdi. Güç kullanarak değiştiremeyiz bunu. Tek yol evrensel bir iyiliği hedef alan bir eğitimdir, herkes mutlu olmak ister.”
“Özellikle de son yüzyıllarda bilim ve teknoloji geliştikçe uygulamalı etik arka koltuğa geçti. Günümüzde eğitim temelleri büyük oranda materyalistir. Bu sistemin içinde büyüyen insanlar iç değerlerinin önemini öğrenmektense, ilerleme, para ve maddi değerlerin daha önemli olduğunu düşünme eğilimindedirler”
“Bir çok öğrenci işletme ve ekonomi eğitimi görüyor” diye devam ediyor, “yani bıkmadan, yeterince uyumadan çalışıyorlar, hep meşgul hep meşguller. Ama bunlarda şefkat az, herşey yanlızca kendileri için” dedikten sonra devam ederek “yanlızca kar etmek istiyorsanız, önemli olan paraysa, o zaman zenginlerle yoksullar arasındaki bu uçurum gitgide büyür.İster buna şefkat deyin ister yanlızca sorumluluk duygusu, insan acı çekiyorsa, çok fazla şiddet varsa, o zaman çok büyük bir ıstırap vardır. Öyleyse dünya’ya yardım etmek sizin yararınızadır.”
Dalay Lama’nın konuşmasındaki bazı bölümler bize hiç yabancı değil aslında zaman zaman konuştuğumuz yaşadığımız, endişelendiğimiz konular. Bilginin çok hızlı aktığı çağımızda insanlar için neyin doğru neyin yanlış olduğu nasıl ayrıştırılabilir? Eğitimde yeni bir anlayışın icat edilmesi sonrası nasıl bir dünya olacağını tahmin edebiliyor musunuz?